С омлет няма да изненадам никого - дори и най-неумеещият може да запържи едни яйца и да ги нарече омлет.
Само че този не е такъв.
За 1-2 порции са необходими три студени яйца, сол и черен пипер на вкус, както и малка бучка масло.
Изпълнението е сравнително лесно, но резултатът е потресающ.
Яйцата е белтъците се разделят.
В суха стъклена купа с телена бъркалка или пък с бъркалката на пасатора белтъците се разбиват до втвърдяване - да станат на пухкав сняг. В това време и фурната се загрява на 170С с вентилатор.
В суха стъклена купа с телена бъркалка или пък с бъркалката на пасатора белтъците се разбиват до втвърдяване - да станат на пухкав сняг. В това време и фурната се загрява на 170С с вентилатор.
Тиганът се загрява силно, пуща се бучката масло и яйчената смес се сипва в него.
Разстила в него и леко заравнява. Необходимо е да престои така на котлона 3-4 минути и тиганът се прехвърля веднага в силно загрятата фурна.
Пече се буквално 4-5-7 минути (зависи от фурната) - до зачервяване. В момента на печенето се вижда бухва и буквално напира да излезе навън.
Разстила в него и леко заравнява. Необходимо е да престои така на котлона 3-4 минути и тиганът се прехвърля веднага в силно загрятата фурна.
Пече се буквално 4-5-7 минути (зависи от фурната) - до зачервяване. В момента на печенето се вижда бухва и буквално напира да излезе навън.
Вади се като се прехвърля в подходяща чиния за сервиране.
Ллеко се поръсва със сол и черен пипер и се сгъва на две.
Ллеко се поръсва със сол и черен пипер и се сгъва на две.
Сервира се топъл. При изстиването леко се свива, но това не е фатално.
Украсяването е въпрос на вкус, но в случая нямаше кой да го чака.
Биде само нарязан и за секунди стана "история". (добре че телефона ми беше в ръката 😋)
Невероятно пухкав омлет натюр.
П.П. Пожелание могат да му се сложат разни добавки - сирене, кашкавал, кубчета шунка и т.н.
П.П. Следващия път ще опитам с 1 ч.л. брашно и щипка сода, разбити с жълтъците. Все си мисля, че няма да отрази на вкуса, а ще запази повече бухналия вид.