сряда, 28 декември 2016 г.

Коледна супа с печено месо


Тази сравнително бърза и лесна супа е по-скоро публикация от рода на "как да спестим или да оползотворим ястие от вчера?".
Не веднъж се случва да остане парче печено месо от предния ден, на което се чудим как да "вдъхнем нов живот" и превърнем в нещо пак много вкусно. 
Да се приготви тази изключително вкусна супа от вчерашното печено, е точно този начин.
Необходими са за 6-8 порции - печено свинско поне 350-400 грама (ако има и сос от печенето още по-добре - в случая цяла ч.ч.); 2-3 картофа (обелени и нарязани на кубчета); 1/2 глава праз (нарязана на ситно)- но може и повече - става още по-вкусно, 3-4 скилидки чесън - нарязани на ситно; шепа фиде (ако няма - шепа макарони), 1-2 сушени чушки (по желание - едната лютива, за пикантен вкус). За подправяне сол и черен пипер на вкус, риган и мащерка - по 1/2 ч.л.
Носи и добавянето на морков или с.л. сушени зеленчуци.
Може да се направи и с друго печено месо - телешко, агнешко и т.н., но с лека промяна на подправките.

Изпълнението е лесно и сравнително бързо:
Подготовката на всички продукти (измиване,обелване,нарязване) отнема максимум 10-а минути. Печеното месо се накъсва на произволни късчета. 




Ако няма фиде, а има макарони, тогава има малка играчка - просто макароните леко се заваряват във вода - не да се сготвят, а колкото да омекнат. Оцеждат се и се нарязват на ситно под лек ъгъл, демек диагонално.
На снимката се вижда ясно.






В тенджерата се загрява малко мазнина и в нея се задушават чесъна и празът - с добавка на малко водичка. Като поомекнат се добавя накъсаното на ситно месо и соса от печеното и се долива бульон (или топла вода) - общо около 2 л. Добавят се и нарязаните на кубчета картофи и натрошените чушки като силата на котлона се намаля с 1/3 и се оставя така да покъкри 10-а минути. 



Слагат се фидето (или послусварените  нарязани макарони), подправките и максимум за още 10-а минути месната ароматна сума е готова.










При поднасянето може да се наръси със ситно нарязан магданоз или с лъжица заквасена сметана.

Хареса ми обилно полята с лимонов сок и ръснато черно пиперче.
Просто неустоимо вкусна.

Пухкав омлет Ники



С омлет няма да изненадам никого - дори и най-неумеещият може да запържи едни яйца и да ги нарече омлет.
Само че този не е такъв.
За 1-2 порции са необходими три студени яйца, сол и черен пипер на вкус, както и малка бучка масло.
Изпълнението е сравнително лесно, но резултатът е потресающ.
Яйцата е белтъците се разделят. 



В суха стъклена купа с телена бъркалка или пък с бъркалката на пасатора белтъците се разбиват до втвърдяване - да станат на пухкав сняг. В това време и фурната се загрява на 170С с вентилатор.









Жълтъците също се разбиват и внимателно с шпатула се смесват с разбитите белтъци.















Тиганът се загрява силно, пуща се бучката масло и яйчената смес се сипва в него.











 Разстила в него и леко заравнява. Необходимо е да престои така на котлона 3-4 минути и тиганът се прехвърля веднага в силно загрятата фурна. 















Пече се буквално 4-5-7 минути (зависи от фурната) - до зачервяване. В момента на печенето се вижда бухва и буквално напира да излезе навън.









Вади се като се прехвърля в подходяща чиния за сервиране. 
Ллеко се поръсва със сол и черен пипер и се сгъва на две.










Сервира се топъл. При изстиването леко се свива, но това не е фатално.
Украсяването е въпрос на вкус, но в случая нямаше кой да го чака.
Биде само нарязан и за секунди стана "история". (добре че телефона ми беше в ръката 😋)
Невероятно пухкав омлет натюр.





П.П. Пожелание могат да му се сложат разни добавки - сирене, кашкавал, кубчета шунка и т.н.
П.П. Следващия път ще опитам с 1 ч.л. брашно и щипка сода, разбити с жълтъците. Все си мисля, че няма да отрази на вкуса, а ще запази повече бухналия вид.

вторник, 20 декември 2016 г.

Сушени патешки гърди (магре) - друг вид



























 Харесвам патешките гърди. Правил съм кайзеровано патешко магре, но тези са изпълнени по друг начин и съм доволен от резултата.
 Често съм споменавал, че обичам различни ястия от тях и че са много по-вкусни от пилешкото месо, а откак ги открих в кварталния магазин по 6,50 лв/килото, като си присетя, минавам купувам и правя нещо.
 Понеже сега му е сезона на вкуснотийките, реших да направя просто сушени патешки гърди - по възможно най-лесния начин.
 Необходими са патешки гърди, едра морска сол и захар (за предпочитане е кафява или фруктова), по пет 6 зрънца черен пипер, бахар и хвойна. Сетне за овалването - червен пипер, чубрица и розмарин.
 Понеже правя по два броя - по толкова ги продават, количествата ще ги посочвам за тях, но всеки може да си се съобразява със своя вкус.





 Парчетата гърди се подсушават и с остър нож се оформят в подходящ вид като се почистват ципи и др.п. неща.










Като се оформят и почистят, от другата страна съвсем леко се цепват - не като мене, ама ножът бе като бръснач - па и нали не си знам силата.











В хаванче се слагат зърната черен пипер, бахар и хвойна. Е намерих само две бучки кафява захар.

Всичко се натрошава добре.












Смесват се 100-а грама едра морска сол с 50 грама обикновена захар и натрошените подправки. 










В "бойната купа" с капак (често я ползвам за тази цел) се насипва малко от сместа, слагат се парчетата гърди и обилно се поръсват с остатъка.

Кутията се затваря и заминава за два дни в хладилника.






След двата дни (демек горе долу 48 часа), парчетата гърди се почистват от солта.
Оставят се накиснат за около час в студена вода.
 Солената течност се прецежда и се запазват останките от черния пипер, хвойната. Макар и да отдали от себе си, все още имат вкус и аромат.





Смесват се 1 с.л. червен пипер, 1 ч.л. чубрица и 1/2 ч.л. натрошен розмарин заедно с отделените зрънца и с ръка хубаво се втриват в гърдите.
 Нарочно не отделих част от мазнината - тлъстинката се оказа страшно вкусна.











В единият им край се забива кукичка и висват на терасата да си се ветролеят и да съхнат.

Това нещо стана на 11.12.















На 18.12., точно една седмица по-късно са загубили около 35 % от теглото си.

Дори е можело да бъдат прибрани ден по-рано.







 
Бидоха резнати, опитани, одобрени.

Парче отделено за винцето за вечерта. 

Този път не слагах витамин С при солта и предпочетох в сместа за овалването да има червен пипер, а не нещо друго.
Но подправките могат да бъда розмарин и мащерка или риган и чубрица.



Естествено едното парче, бе старателно вакумирано и прибрано.

Другото ще си отиде с едно хубаво червено винце.

Малко усилия и малко търпение - това е.











Истинско и дзверски вкусно мезе.

Наздраве!