неделя, 12 февруари 2017 г.

Осмянка с праз по селски



 Пърженото свинско, ама не изобщо свинско, а онова специално месо с праз е едно от любимите хапвания от детството и е свързано с коленето на прасето, с печката на дърва и огромния калайдисан тиган на Баба - от онези с желязната права дръжка. Стояхме малчуганите до печката с комат хляб от фурната и все гледахме да го топнем в цвъртящата мазнинка и да отмъкнем и мръфка ...
 Осмянка е онова месо под гърдите на прасето - откъм корема - хубаво и шарено, умерено тлъсто. Именно то се пържеше за колячите на прасето, които засядаха около синията и тиганЯ с кани червено вино ...
 Е май това вече го няма. Както няма и осмянка, а има бекон ...
 Няма да давам количества, защото всичко зависи за колко народ ще се прави.
 Необходими са осмянка, парче сланина, сол и черен пипер, праз - колкото повече толкова по-добре (но на кг месо поне 1 голям стрък или 2 по-малки), както и червено вино.
 Изпълнението е простичко - като всички манджи на село.
 Сланинката се нарязва на произволни парченца (но не на ситно) и се хвърля в загрятия тиган. Пържи се докато си пусне мазнинката и започне да се зачервява. В този момент се слага и нарязаната осмянка - също на произволни парчета (поне 2-3 см) - кой ще си играе да реже на правилни кубчета. Като се позачерви месото, се слага и нарязаният на по-едро праз, както казваше Баба - нарязан джаста праста. Когато омекнеше празът, сол и черен пипер на вкус. И чашка вино - готви се докато отново остане на мазнина.
 Не се слагаше нищо друго - ни червен пипер, ни други миризми, нищичко - просто да се усеща вкуса на прясното месо.
  
 Сега - в "модерното" време предварително мариновам месото в малко червено вино и подправки - черен пипер и кимион.
 След изпържването в мас запичам за малко във фурната.
 Всякакви други неща - яйца, кашкавали и т.н. са глезотии ...



Поднесена с домашни чеснови пърленки, е невероятно мезе към питието.

Прави се бързо и лесно и си е истинско нашенско ястие ...

Червено картофено пюре - полезно предложение


Просто една полезна идейка как да се разнообрази стандартното и любимо на всички картофено пюре.
Заедно с картофите (1 кг) се сваряват една глава червено цвекло и два моркова.
Най-добре става, когато всички продукти са обелени и нарязани - картофите на две, а цвеклото и морковите на ситно. Варят се в леко подсолена вода, която е колкото да ги покрива.
От там нататък - намачкване, масло, подправяне - сол, черен пипер, индийско орехче - изобщо на който както му харесва.

петък, 10 февруари 2017 г.

Питки (за) - хамбургер


За пореден път показвам нещо, което в никакъв случай не е рецепта, а е просто полезно предложение (хитра идея), да се приготви нещо вкусно за хапване за закуска или пък да се направят сандвичи - бургери и т.н.
За направата на тези питки-хамбургери е необходимо тесто- домашно приготвено, за което вече доста съм писал, а също така и шунка, нарязана на ситни кубчета - примерно 20 % от теглото на тестото (на 500 грама тесто -100 грама шунка).
Нарочно няма да давам количества - всеки може да прецени какво количество тесто му трябва като знае, че за една питка отиват около 60 грама тесто.






В готовото тесто се слагат се слагат кубчетата тесто и добре се омесват.









Оставя се да втасва.
В това време фурната се включва на 180С да се загрява, а тавата се застила с хартия за печене.






С намазнени ръце се откъсват топчета малко по-големи от голямо яйце, оформят се на питки и се нареждат в тавата. Нека да се постоят така 20-а минути.
Намазват се с яйце или с прясно мляко с малко олио.




Могат леко да се цепнат отгоре и поръсят с брашно.

Въпрос на предпочитание.






Пекат се около 30-а минути до хубаво зачервяване.

Сетне се вадят от тавата, напръскват с водичка и завиват с кърпа.

Нека да си починат 15-а минути така.



Питката-хамбургер е готова. Може да бъде резната и напълнена с какво ли не.
Но и така е страшно вкусна.
Освен шунка може да се добавят и други любими неща - кашкавал, сирене и т.н.
Невероятно вкусни стават!
Приятно хапване!