сряда, 3 януари 2018 г.

Майонеза с дроб от треска


 Не мислех да започвам тази година точно с тази майонеза, но понеже това не е публикация, а си е просто едно интересно полезно предложение, просто го споделям.
 Това е един начин да се оползотвори нещо, което по принцип изхвърляме или пренебрегваме изцяло.

Няма да обяснявам, но дробът от треска е една от най-полезните храни с високото си съдържание на витамини, омеги и др.п. само казвам, че е Дзверска вкуснотия.
Хапваме си го, когато го открия по магазините (че не винаги го има). Качественият дроб е единствено с олио в консервата. И точно това олио обикновено става жертва - топнем веднъж два пъти залъчето и остатъка заминава бадева ...
 Е защо вместо да се изхвърля, да не вземе да се оползотвори - например в една майонеза.
 От тука нататък нищо сложно: едно яйце, 1/2 или 1 ч.л. горчица, 1/2 скилидка чесън, олиото от консервата заедно със ситните парченца дроб и зрънцата черен пипер, долива се още олио до 250 мл и 1 с.л. лимонов сок.
 Приготвя се по познатия начин, а резултатът е невероятен: страхотен вкус, леко пикантен с оттенък на рибка. Много подходяща за риба, за морски деликатеси. 
 Предполагам, че ще стане и с олиото от други консерви риба - в момента си представям какъв ще е вкусът, ако се направи с олиото на пушени шпроти, например. Като пробвам, ще споделя.
 Лесно, полезно и вкусно!

петък, 29 декември 2017 г.

По случай 3-та годишнина на Блога


 Преди малко направих последната публикация в блога за тази година.
 След 10-на дни, на 8-ми януари ще станат три години от първия ми пост, макар че поради "уменията" ми стана видим на 15-ти януари. Никога не съм очаквал, че при наличието на стотици кулинарни блогове с известни имена, един блог на Дзвер (кой е този?) ще набере толкова последователи и толкова посещения. Направих го за собствено удоволствие и да споделям моите експерименти-основно месни, защото без мЕсо и сирене на масата, все едно, че е празна. Е, може вместо тях да има хубаво питие...
 По този повод, че на 15-ти януари Блогът прави три годинки реших да подаря на 30 човека, които го следят по една книжка, издадена от моите любими с 60+ рецепти от него.
 Условието е да харесате някоя рецепта от блога, да я да споделите с бутона на ФБ под нея при Вас и поставите линк на страничката ми във ФБ. Харесванията на страницата ми не са задължителни.
 На 16-ти януари ще избера поне 30 от Вас и ще Ви изпратя по "Еконт" по една книжка за Ваша сметка. Ако не се лъжа, цената за доставка е 4,00 лв.

Деликатесният свински врат на Дзвера


 Това е поредният Дзверски вкусен домашен деликатес от свински врат, който направо "утрепа Лъва" и се оказа в пъти по-вкусен от всякакъв купешки варено-пушен свински врат. Няма да коментирам какво има в тях, а само как го направих.
 Прави се лесно, но е необходимо притежанието на машинка за вакуумиране и мерак за направията.
 За направата са необходими само свински врат и минимално количество подправки, които ще дам за кг свински врат:
 20 грама сол, в случая 5 грама нитритна сол и 15 грама обикновена готварска, но може и само обикновена, но тогава захарта трябва да е 5 грама
 2 грама захар
 4-5 зърна хвойна, счукани на ситно
 по 2-3 грама прясно смлян черен пипер и кимион
 буквално 1-2 капки течен дим. Ако няма такъв не е фатално. Може да се ползва вместо обикновена сол, малко пушена сол.Сега поне има такава и може да се намери в някои биомагазини или да се купи през Интернет

N.B. Критики за ползването на нитритна сол и течен дим не приемам. Достатъчно вече съм писал, че в използваните от мен количества, трябва да се приготвят тонове домашни деликатеси, за да има някакъв отрицателен ефект. Май по-опасно е да изядеш 1 кг моркови от пазара, отколкото 1 кг домашен деликатес.

 Изпълнението е повече от елементарно и не отнема почни никакво време - за подготовка 10-15 минути и сетне за довършването 5 минути и поне 24 часа търпение.
 Свинският врат се оформя на красиви правоъгълни парчета с тегло около 500-700 грама. Може и на по-големи, но така е по-удобно за консумация. Просто за едно - две хапвания.
 Солта и подправките се смесват добре и втриват в парчетата месо. След това всяко парче се вакуумира поотделно. Тази процедура отнема 15-а минути.
 Оставят се в хладилника да престоят поне седмица. От време на време просто се обръщат от една кълка на друга и леко се притискат с ръка. Това че се е отделила някаква течност в плика изобщо не е притеснително.
 След седмичното търпение следва процедурата на приготвянето.
 Вакуумираният пакет с месо се изважда от хладилника и оставя на стайна температура за 2-3 часа и поставя във фурната на печката.
 В него се забива термометъра за месо. 
 Включва се на 50С на долен вентилатор.

През 30-40 минути температурата се увеличава с по 10С - до достигане на 80С.
Процедурата по "печенето" продължава до достигане на 70 -72С на месото.


 Веднага след това пликът с месо се пуща в купа с вода и лед и облива със студена вода.
 Следва подсушаване на плика с месото и поставянето му в хладилника (или на терасата в студено време) поне за 24 часа.

Следва разрязване на плика, отделяне на желето и внимателно избърсване на парчето месо.
Желето не се изхвърля, а може да се ползва за супа, за готвене и т.н. Невероятно вкусно е...


С треперещи ръце под неустоимия аромат се реже тънкофайски...
И се наслаждаваме на Дзверската вкуснотия с чаша (или чаши) хубаво питие.
След като го опитате, повече няма да купите от магазина варено-пушен свински врат.


Наздраве - поне няколко пъти!