петък, 29 декември 2017 г.

Деликатесният свински врат на Дзвера


 Това е поредният Дзверски вкусен домашен деликатес от свински врат, който направо "утрепа Лъва" и се оказа в пъти по-вкусен от всякакъв купешки варено-пушен свински врат. Няма да коментирам какво има в тях, а само как го направих.
 Прави се лесно, но е необходимо притежанието на машинка за вакуумиране и мерак за направията.
 За направата са необходими само свински врат и минимално количество подправки, които ще дам за кг свински врат:
 20 грама сол, в случая 5 грама нитритна сол и 15 грама обикновена готварска, но може и само обикновена, но тогава захарта трябва да е 5 грама
 2 грама захар
 4-5 зърна хвойна, счукани на ситно
 по 2-3 грама прясно смлян черен пипер и кимион
 буквално 1-2 капки течен дим. Ако няма такъв не е фатално. Може да се ползва вместо обикновена сол, малко пушена сол.Сега поне има такава и може да се намери в някои биомагазини или да се купи през Интернет

N.B. Критики за ползването на нитритна сол и течен дим не приемам. Достатъчно вече съм писал, че в използваните от мен количества, трябва да се приготвят тонове домашни деликатеси, за да има някакъв отрицателен ефект. Май по-опасно е да изядеш 1 кг моркови от пазара, отколкото 1 кг домашен деликатес.

 Изпълнението е повече от елементарно и не отнема почни никакво време - за подготовка 10-15 минути и сетне за довършването 5 минути и поне 24 часа търпение.
 Свинският врат се оформя на красиви правоъгълни парчета с тегло около 500-700 грама. Може и на по-големи, но така е по-удобно за консумация. Просто за едно - две хапвания.
 Солта и подправките се смесват добре и втриват в парчетата месо. След това всяко парче се вакуумира поотделно. Тази процедура отнема 15-а минути.
 Оставят се в хладилника да престоят поне седмица. От време на време просто се обръщат от една кълка на друга и леко се притискат с ръка. Това че се е отделила някаква течност в плика изобщо не е притеснително.
 След седмичното търпение следва процедурата на приготвянето.
 Вакуумираният пакет с месо се изважда от хладилника и оставя на стайна температура за 2-3 часа и поставя във фурната на печката.
 В него се забива термометъра за месо. 
 Включва се на 50С на долен вентилатор.

През 30-40 минути температурата се увеличава с по 10С - до достигане на 80С.
Процедурата по "печенето" продължава до достигане на 70 -72С на месото.


 Веднага след това пликът с месо се пуща в купа с вода и лед и облива със студена вода.
 Следва подсушаване на плика с месото и поставянето му в хладилника (или на терасата в студено време) поне за 24 часа.

Следва разрязване на плика, отделяне на желето и внимателно избърсване на парчето месо.
Желето не се изхвърля, а може да се ползва за супа, за готвене и т.н. Невероятно вкусно е...


С треперещи ръце под неустоимия аромат се реже тънкофайски...
И се наслаждаваме на Дзверската вкуснотия с чаша (или чаши) хубаво питие.
След като го опитате, повече няма да купите от магазина варено-пушен свински врат.


Наздраве - поне няколко пъти!

2 коментара:

  1. Уж нямаше да вакуумираме😃
    Пишеш ги в транс май нещата

    ОтговорИзтриване
  2. Уф да знаеш колко си прав. Не ги пиша в транс, а след Наздравето и сетне не се сещам да проверя за правописни грешки.
    Поправям се.

    ОтговорИзтриване