неделя, 11 март 2018 г.

За закуска сиренки (и със спанак)


 Както обикновено за събота и неделя, предпочитам за закуска нещо тестено - палачинки, катми, бухти или нещо подобно. 
 Този път реших закуската да е нещо като бухтички, но направени по различен начин - с мая, а не с кисело мляко, сода и яйца.
 За направата на тази закуска са необходими 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. вода, 1 равно ч.л. суха мая, сирене около 200 грама (и спанак количество по желание - в случая 1 ч.ч. измит и ситно нарязан), 1 ч.л. захар и 2 с.л. олио.
 Сол по принцип не е необходимо да се слага, защото сиренето е достатъчно солено. Все пак всеки може да прецени сам колко да е солено.
 Големината та ч.ч. е без значение - пропорцията се запазва - ако чашите са от 250 мл, ще се получи по-голямо количество. Обикновено всичко правя на око, но този път ги мерих с ч.ч. - 200 мл и се получиха 22 броя, които са достатъчно за закуска за четирима.

В изпълнението няма нищо сложно:

Брашното се сипва в подходяща купа, слагат се маята и захарта, водата (леко затоплена до телесна температура) заедно с олиото се сипват наведнъж и се разбърква с лъжица. 
Слага се и натрошеното сирене. 
Трябва да се получи гъсто тесто, което да може да се гребе с лъжица и с леко затруднение да се стича от нея. При необходимост се добавя още брашно и леко разрежда с вода.
Тестото се оставя на топло да втасва. Може да се направи от вечерта, да престои в хладилника и сутринта след изваждане и престой от 20-а минути да се ползва за пържене.
Олиото (поне 1 пръст в тигана) се загрява и силата на котлона се намаля с 1/3.
Със супена лъжица се гребва от сместа, която не се разбърква след бухването.
Пържат се до хубаво зачевяване. На снимката се вижда как се появяват "пуканчета" и ръбчетата се зачервяват - значи е време за обръщане. Готовите сиренки се вадят върху домакинска хартия да поеме излишната мазнина. (Този път не го направих и съжалих- за вкуса на някои се оказаха малко по-мазнички).
След изпържването на горе долу половината смес, в тестото се добавя подсушения нарязан спанак, разбърква добре и продължава пърженето на сиренките по описания начин.


Стават страхотни сиренки.
И невероятно вкусни.

В интерес на истината могат да се хапват само така - с айрян, компот или кафе, но в действителност на мене ми харесаха най-много с добавката на мед и сладко от смокини.

Проста и лесна за изпълнение закуска, която отнема буквално пет минути за разбъркване, малко време за пържене. И пак в интерес на истината свършва и толкова бързо.
Струва си да се направи и предвид малкото количество продукти, които се ползват. Още по-доброто е, че могат да се ползват и различни видове брашно.

понеделник, 5 март 2018 г.

Банички със зелен лук и тиквички и тостер-банички


 С баница със зелен лук няма да изненадам някого, но баницата със зелен лук и тиквички си беше нещо ново. 
  Прияде ми се баница със зелен лук, а една връзка ми се видя малко и идейният вдъхновител в къщи взе че настърга две тиквички и предложи да влезнат в плънката.
 И така да си дойдем на думата:
Необходими са:
един пакет кори за баница. Поради липса на такива ползвам едни за баклава, които се оказаха и по-тънки и като количество недостатъчно и поради това се роди и нещо по-различно в крайна сметка
една връзка пресен лук (най-добре е две), нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязан на ситно
1 щипка черен пипер
две средни тиквички, настъргани и леко отцедени
300 грама сирене, натрошено
3 големи яйца
1 кофичка кисело мляко (400 мл)
3 с.л. с връх брашно
1/2 ч.ч. олио (около 100 мл)
1 ч.л. сода бикарбонат

В изпълнението няма нищо сложно:
Чесънът, пресният лук и настърганите тиквички се задушават в тиган - колкото да се поизпари течността им. Не е необходимо да се слага мазнина, но бучка масло няма да навреди. Овкусяват се с черния пипер и се оставя да изстинат. Ако сиренето е солено, не е необходимо да им се добавя сол.
Сиренето се натрошава с вилица и размесва с изстиналите зелентии. Плънката е готова.

 В друга купа се слага киселото мляко, содата, брашното, яйцата и олиото, които се разбиват с вилицата да станат хомогенна маса.








Корите се вземат две по две, намазват се с яйчената смес, в единият край се слага от плънката и се навиват, но не руло, а като плосък плик по дължина.
Получената ивица се нарязва на три части.


Нареждат се в тава застлана с хартия за печене.
И тука възникна първият ми проблем - корите свършиха, а тавата бе напълнена на 2/3, а от яйчената смес и плънката ми бе артисала значителна част.

Спасението- тостер филийки, които бяха добре накиснати в яйчената смес и наредени в тавата. Върху тях, обилно от плънката, още един ред филийки, плънка и яйчената смес понеже артиса, биде цялата разпределена върху баничките. 
Пече се в предварително загрята на 180С фурна за около 40 минути - до хубаво зачервяване.

След изваждането от фурната се напръсква с вода и завива с кърпа.


"Тостер" - баничките направо обраха овациите - невероятен вкус и много приятна изненада.






И признавам си, свършиха първи.

Наистина голяма вкуснотия.






За самите банички няма какво да обяснявам. Невероятен вкус. И тъй като предварително са нарязани при поставянето в тавата, си излизат на самостоятелни парчета.
Голяма вкуснотия.
Не съм очаквал, че баничките с лук и тиквички могат да бъдат толкова вкусни, а в направията няма нищо сложно и трудно. 

събота, 3 март 2018 г.

Сушена наденица (суджук) от пуешко

 

 В средата на януари се оревах, че са ми донесли един огромен Джебелски фитарок (пуйка) и дори исках съвет какво да го правя, че идеята за печен не ми харесва. Някои хора ми дадоха съвет за печен със зеле, а един майтапчия от ФБ предложи да направя суджук от него.
 Та половинката отиде за печене със зеле, а другата половинка биде обезкостена и предвидена за направа на суджук ?! Та колко ми е акъла, щом на някого му е хрумнало, защото пък и да не пробвам. Пък и преди време правих суджук с пуешко, но съотношението бе свинско-пуешко 70:30 %. Е този път, реших да е наобратно и направо да си се получи изделие основно с пуешко.
 Първо ще разкажа какво направих, а сетне ще дам и конкретните подправки.
 И така обезкостеното пуешко (почти поравно от гърдите и бута) бе претеглено (е  добавих и един бут още) и излезе 3 кг. Значи за добавка 1 кг свинска плешка.
 След като ще да е експеримент, едновременно правих две изделия - месото бе разделено на две еднакви части. Едната половина бе нарязана и накълцана, а другата половина смляна на най-едрата решетка на машинката.
  
Съответно заложих и на два вида допълнителни подправки - смлени семена от копър и от резене.
В накълцаното месо, освен стандартните подправки бе добавено смляното семе от резене. 

В мляното месо - семената от копър. 

Следват стандартните процедури по месене, зреене и пълнене на червата.
Достатъчно пъти съм писал как се прави, за да се повтарям и сега.

Готовите наденици бидоха провесени на остъклената тераса към 24 януари.

Последва сушене. Нарочно не ги пресовах, а ги оставих да си съхнат така като наденици.
Ако бях ги пресовал, щяха да станат като суджуци, на както и да е ... Идеята беше да ги сравня в готов вариант и минимално да се различават.
След 4-5 дни висене на терасата, сърцето юнашко не издържа и отмъкна една наденичка (от кълцаните) и съвсем леко я пекна на скарата.





И биде хапната на ура с хубавото питие.

Страхотен вкус и невероятен аромат.

Едвам устисках до 20-я ден, когато прецених, че са готови. 
 Това е кълцаната, със семена резене.
 Невероятна, с лек аромат от резенето наподобяващ лек дъх на анасон, но не съвсем ... на нещо средиземноморско.




Това е мляната - със семена копър.
Също много вкусна, но без този особен аромат...
Оказа се, че макар и почти еднакви, двете подправки дават съвсем различен вкус ...
Тази с резенето ми хареса повече.

След всички обяснения, нека да дам и количествата подправки на кг/месо:

сол - 20 грама (за кълцаната 8 грама нитритна сол и 12 грама обикновена), а за мляната - само обикновена сол
захар - 3 грама
черен пипер - 5 грама
кимион - 2 грама
индийско орехче - 1 грам

и както писах по-горе: за кълцаната 6 грама смлени семена от резене
за другата - 6 грама, смлени семена от копър

Определено, препоръчвам варианта със семената от резене. 
Е, и дано някой се престраши да пробва. За вкуса и здравословността гарантирам.
НАЗДРАВЕ!