събота, 1 септември 2018 г.

Кашкавалени топчета


 Тези кашкаваленки са страхотни както за закуска, така и като мезе към питието. Разликата в изпълнението е минимална.
 Най-важното е, че освен минимума продукти, се ползват само купа, вилица, чаена лъжичка и касерола с олио.

 Необходими са:
1 голямо яйце, 3 с.л. кисело мляко, 1 ч.л. сода + малко лимонов сок, около 1 ч.ч. брашно и 1/2 ч.ч. настърган кашкавал - това за закуската,
а за мезето се увеличава количеството на кашкавала на чаша и половина, че и повече ...
В подходяща купа се разбива яйцето с вилица, добавя се киселото мляко, в което се загася содата с лим.сок и на части се добавя брашното като се бърка с вилица. Сипва се и настърганият кашкавал и пак се разбърква.
Получава се една ей такава доста гъста лепкава консистенция - почти като за мекици.
При необходимост може да се добави още малко брашно.
Просто трябва да държи форма.


В касерола се загряват поне два пръста олио (колкото повече по-добре).
С чаена лъжичка се  гребва от тестото и с помощта на друга се пуща в загрятото олио. Количеството е малко - буквално колкото малък орех.
Пържат се много бързо и дори сами се обръщат в касеролата, ако олиото е в повече. Когато хубаво се зачервят, се вадят върху кухненска хартия.
Наистина са много вкусни.
По метода си на направия приличат на обикновени бухти, но заради много кашкавал са си направо кашкавалки.




Ето как изглежда една разполовена - много добре бухнала и  на шупли .

Вкусни са както топли, така и изстинали.

А, че стават страхотно мезе за студено питие в тези жеги, може да бъдете сигурни.


сряда, 29 август 2018 г.

Омлет с мини кюфтенца


 Нещо от поредицата бързо, лесно и вкусно, което се прави с минимум усилия и става дзверска вкуснотия.
 От овкусена кайма (сол, черен пипер) - примерно 150 грама се правят мини кюфтенца - горе долу с големината на смилянски боб.  

В тиган с незалепващо покритие в много малко масло се запържват кюфтенцата при често разбъркване.
Докато кюфтенцата се запържват, две яйца се разбиват с щипка сол, бял пипер и 1 с.л. прясно мляко.
Яйчената смес се сипва в тигана като се стремим да разпределим кюфтенцата правилно - е, тука не бях от кръжока сръчни и не се справих много добре.
Тиганът се затваря с капак и котлонът се изключва - след 6-9 минути омлетът е готов.
Как и с какви зелентии ще се сервира е вече въпрос на мерак.
Важното е, че става много много вкусен омлет.

вторник, 28 август 2018 г.

Рошави телешки кюфтенца с пушена гауда


 Това е възможно най-лесният и елементарен начин да се приготвят невероятни и апетитни телешки кюфтенца.
 Толкова е просто, че всичко ще обясня нагледно в снимките:
Около 500 грама телешка кайма се овкусява със сол, черен пипер и един настърган среден домат.
Може да се сложи, лук, чесън и др.п., но заложих на вкуса на каймата.
Разбърква се с лъжица в купата и не е необходимо да си цапаме ръцете.
Докато каймата се охлажда в хладилника, една плочка около 80-100 грама твърдо сирене (в случая пушена гауда - това имах, но може чедър, кашкавал или нещо подобно) се нарязва на ситни кубчета.


Формата за мъфини се намаслява с олио и с лъжицата във всяко гнездо се слага по една суп. лъжица от каймата и се притиска да запълни дъното и да стане като кошничка.
Фурната се включва на 200 С да загрява.

Във всяко гнездо се слагат по 5-6 кубчета от гаудата.
Това не пречи да се добави още нещо - като кисела краставичка нарязана на ситно и т.н.




Пак с лъжицата отгоре се слага от каймата и леко се притиска, за да се затвори добре гнездото.
Очевидно не съм ги притиснал добре, защото част от сиренето при печенето "избяга".


Върху всяко кюфтенце се поставя малка бучка масло и формичката заминава за печене във фурната като скарата се премества възможно най-ниско.





Пекат се около 20-25 минути като се проверява готовността.
След като са опечени, трябва да се извадят веднага от фурната ида се оставят да се охладят малко и сетне се вадят лесно от формите.
Направих глупостта да ги оставя във фурната след изключването и леко се поизсушиха.
Станаха едни такива вкусни и рошави.

Най-важното правят се бързо - цялата им направия отнема 10-а минути и след това остава само да им се насладим с питието.
От това количество излизат 6 броя, така че всеки може да си прецени количеството и колко да направи.
Бързо, лесно и много вкусно.
Правете смело като може да комбинирате по собствен вкус.
НАЗДРАВЕ!