понеделник, 29 октомври 2018 г.

Лесен калвадос или ябълкова водка


 Що за напитка е калвадосът няма да обяснявам и няма да споря. 

 В общи линии калвадосът (на френски: Calvados) е ябълково бренди, получено чрез дестилация на сайдер, което се прави традиционно във френския регион Долна Нормандия. Калвадосът има алкохолно съдържание около 40 градуса.
 По принцип е бил питие на бедните, но в началото на минали век покрай парижската бохема (художници, писатели и т.н.) става популярен и много търсен.
 Направията му в домашни условия по оригиналната технология е доста трудоемка работа, а ако се направи с рязане на ябълките, захар, ферментация и варене на казан, просто ще си стане обикновена ябълкова (плодова) ракия.
 Затова ще обясня един много лесен начин с гарантиран резултат.
 Необходими са 1 кг ябълки и круши - 150-200 грама, както и 1 литър водка - колкото по-качествена толкова по-добре. 
 Ама за крушите защо? Просто е - в оригиналната рецепта задължително присъстват круши около 15 % от общото количество.
 Количеството е ориентировъчно, но това е за 1 литър.
 Изпълнението е повече от елементарно:
Крушите и ябълките се измиват, почистват от семената и се нарязват на малки парчета.
Пълнят се в голям стъклен съд (буркан, бутилка и т.н.) и се заливат с водката.
Съдината се затваря добре и се слага на тъмно място и буквално се забравя за поне две седмици. Може и повече - на принципа на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече ...
Следва прецеждане на водката през цедка и домакинска хартия.
От тук нататък следва допълнително да се прецени дали вкусът и ароматът на ябълка са много наситени, или пък цветът е прекалено карамелен. В този случай може просто да се разреди с още малко водка - до желания вкус или цвят.
В името на експеримента правих в няколко бутилки - с водка в едната в водка, а в другата - с ракия. В третата, след 15-я ден отлях водката и напълних нова до горе и след 10 дни я смесих с първата. 
В интерес на истината, първата стана много наситена и като аромат и цвят, вариантът с ракия изобщо не ми хареса и затова не го препоръчвам. В третия вариант се получи наистина умерен вкус и аромат на ябълка и не толкова наситен цвят.
Пак в интерес на експеримента, тъй като този с ракията не ми хареса, разтопих 2 с.л. мед в около 150 мл преварена вода и смесих.
Това е средната бутилка - получи се леко мътна от меда, но пък значително вкусово се подобри, а и градусът на питието падна до 40, тъй като ракията бе доста силничка.
На снимката от ляво на дясно се виждат и трите варианта.
Ефектът на помътняването може да се избегне, ако се ползва захар за подслаждане.

Така че ако искате да разнообразите домашните питиета с един лесен домашен калвадос, правете смело. Всеки може да нагоди питието по собствения си вкус (дори и като градуси) и да му се наслади, без да се налага да плаща една доста висока цена за това.

Е, Наздраве!

А за тези, които стигнаха до тук и имаха търпението да четат, ще им предложа и един бонус:
Някой ако си помисли, че съм изхвърлил напоените с алкохол плодчета, направо се лъжИ.
Така хубаво се бяха консервирали от алкохола, че стават и за мезе като плодова салата.



Само, че при наличието на хубавата напитка, реших да направя сладко от тях.
В съдината сложих чаша вода и чаена чаша и половина захар и направих сироп.
Това количество е за количеството плод - общо около 1,2 кг.
Сипват се при сиропа впияндурчените плодчета и се варят до готовност за сладко.
Както се прави обикновено сладко.
Внимание - отначало всичко смърди на селски ракиджийски казан, но сетне миризмата изчезва.
Особено като им се пусне малко канела и джинджифил на прах. 
Естествено и лъжичка лимонтузу и врящо се затваря в бурканчета.
Няма да обяснявам колко вкусно сладко стана.

Цялата тази играчка с направията на лесния калвадос си заслужаваше само заради това сладко.

Просто невероятно.
Купичката си я изядохме, без да се усетим.

П.П. впрочем с тази публикация не мисля че откривам топлата вода, а просто споделям нещо като идея, а който има желание, може да я реализира...

събота, 6 октомври 2018 г.

Хрупкави сиренки от стар хляб


  Съботно все си поставям въпроса за закуската и все гледам да са различни неща. 
 За днешната закуска започнах от снощи. Установих, че пак се е понасъбрал сух хляб. Мислех за пържени филийки, че стават най-лесно, но реших, че трябва да е нещо по-различно...
 Тъй като закуската днес е за двама човека, ще дам количествата които ползвах като уточнявам, че се получиха 25 броя, които могат да стигнат и за четирима.
4 броя филии бял хляб се начупват, без да се махат корите и заливат с около 300 мл прясно топло мляко и се оставят за през нощта в купа - хубаво да се напоят.
Сутринта се разбиват с миксер набързо или с вилица - повечко време.
Натрошават се не по-малко от 100 грама сирене (в случая 150), добавя се едно или две яйца (едно, защото бе огромно), 1 ч.л. кисело мляко и 1 ч.л. сода, която се загася с няколко капки лимонов сок.
Всичко се разбърква с лъжица и се преценя дали сместа е достатъчно гъста. Тъй като млякото не бе отцедено от хляба, ми се видя леко течно и добавих 2 с.л. брашно.




С лъжицата се гребва от тестото и се пуща в силно загрято олио. Олиото трябва да е повечко.
Пържат се до зачервяване от двете страни.
Става много бързо - буквално за по минутка две от всяка страна.

Вадят се върху кухненска хартия, за да поеме мазнината.
Истината е, че поемат малко повечко мазнина.
За сметка на това стават невероятно хрупкави и разнообразни по форма.

И са невероятно вкусни.

Поръсват се с пудра захар при сервирането.

Могат да се хапват и със сирене, и с различни сладка или мед. За мен интересното бе, че някак си сиренето не се усещаше толкова и не бяха солени.

Оползотворихме стария хляб в една приятно хрупкава и вкусна закуска. И най-важното - много бърза.

петък, 5 октомври 2018 г.

Гъши дроб с чедър върху бутер канапе


 Това е още един много лесен и вкусен начин за приготвяне на любимия гъши дроб.
 Само че преди да продължа, ми се ще да вметна, че това е 951 - та публикация в блога ми. 
 Предишната, 950-а, за Рибената чорба по случайност се оказва нещо като пълно изследване на наличните рецепти, т.е. от любимия ми тип на проучване.
 Такъв тип публикации имам няколко в блога и ще посоча някои от тях:

 За шунковара - в действителност първата, в която правя цялостен преглед на домашните шунковари и как може да се направи шунка в домашни условия

 За кебапите - на едно място съм събрал доста рецепти за кебапи и връзки към различни сайтове с рецепти за различните видове кебапи

 Стари рецепти за кебапчета - специално за кебапчетата, мисля, че това ми е най изчерпателното и задълбочено проучване на тема - що е то кебапчето и как се е правило в различните години.

След това кратко отклонение, да се върна към простичката рецепта за приготвяне на този вкусен гъши дроб:

За две порции:
300 грама дроб се нарязва на парченца 2,5х2,5 см; изкисва се в студена вода да се изчисти.
Слага се в купа, настъргват му се 50-а грама червен чедър, осолява се съвсем леко и опиперява с бял пипер. Сипва му се 1 с.л. прясно мляко и 2-3 с.л. коняк.
Докато дробът се маринова се отрязват две парчета бутер тесто с размери приблизително 8х12 см, намазват се с разбито яйце като се оформят с леко повдигнати ръбове, набождат се с вилица и се запичат във фурната на 180С до леко зачервяване (около 10-12 мин.).
С лъжица дробът се разпределя поравно върху всяко парче от канапето и се връща във фурната - за около 20-а минути колкото дробът леко да промени цвета си.
Става страхотно вкусен.
Остава ми само да кажа НАЗДРАВЕ!