вторник, 19 февруари 2019 г.

Кюфтенца в доматен сос и още нещо


 Е, този път ще стане реч за едно много вкусно и лесно за изпълнение ястие. А най-доброто му е, че просто може да се окаже "втори живот" за тривиалните вече изпържени кюфтета, които са останали от вчера.
 Необходимите продукти за 4 порции са:
за кюфтетата:
500 грама мляно месо; 3 средни сварени картофа, 1 малка главичка настърган лук; сол, черен пипер, кимион - на вкус. Разбира се и по вкус - чубрица, или магданоз, или риган. Кой каквото обича. Вкусовете за кюфтета са най-различни
за ястието:
1 буркан домати от консерва, 1-2 ск. чесън, 1 глава лук
поне 150 грама настърган кашкавал (в идеалния вариант моцарела)
4 яйца
 Изпълнението е от лесно по-лесно:
Мляното месо (идеален вариант да го смелят в месарницата) се смесва с малко сол и една-две бучки лед и се меси на ръка поне 10-15 минути.
Сварените картофи се настъргват на най-ситното ренде или се пресоват на пюре и заедно с подправките се добавят при месото.
Омесва се много добре до получаване на еднородна смес.
Така подготвената кайма е хубаво да престои поне час-два, че и повече в хладилника.
Хитър трик: за по-голяма пухкавост, при картофите може да се добави 1 ч.л. сода, която да се загаси с малко кисело мляко или лимонов сок и след това да се смеси с месото.
Бонус за любителите на по-различни кюфтета:
Към каймата може да се добавят една нарязана на много ситно кисела краставичка и само месестата част на един домат.
Разбира се, че добавката на малко ситно нарязан пушен бекон или месо, ще обогати вкуса.
След престоя на каймата в хладилника, се оформят малки кюфтенца с големината на орех, които е желателно също да престоят малко в хладилника.





Кюфтенцата се пържат в силно загрята мазнина, на порции от по няколко, без да се бъркат с лъжица. Обръщат се като тиганът се разтръсква.
На това му викат джуркани кюфтенца.
Готовите се вадят в тенджерката и заливат с малко прясно изцеден лимонов (или портокалов) сок.
Могат да се поднесат като мезе или ястие с картофено пюре, пържени картофи или салата.
Кфтенцата се нареждат в подходяща съдина за печене.
В същата мазнина се запържват ситно нарязаният чесън и лук и се добавят доматите от буркана, които предварително са пасирани.
Не е желателно добавянето на босилек или други подправки, защото започват да се смесват много вкусове. Е това не пречи да се сложат - въпрос на предпочитание.
Като закъкрят котлонът се изключва.
Докато доматите изстиват малко, се настъргва кашкавала.
Кюфтенцата се заливат с доматения сос, размесват се с 1/4 от настъргания кашкавал, а останалият се поръсва отгоре.
Съдината се завива във фолио и заминава във фурната на 180С за около 25-30 минути.



Следва вадене на тавичката, чукване на 4 яйца отгоре и връщането й във фурната.
Фурната може да се изключи - достатъчно е загряла, и за 10-а минути яйцата са готови - с рохък, леко разтичащ се жълтък.
10-а минути след изваждането на тавичката от фурната, може да се сервира.

Невероятна вкуснотия.
Става лесно и сравнително бързо.

Най-доброто е, че втората част с доматения сос може да се направи за вече изостанали от предния ден кюфтета.

Много обяснявах, но ...
НАЗДРАВЕ!

понеделник, 18 февруари 2019 г.

Лесно консервиране на домати - 2


 За лесното консервиране на домати вече съм писал, но този начин е от лесен по-лесен. 
 Доматите се измиват, цепват на кръст откъм "дупето" и за 30-а секунди във вряла вода, следва бързо охлаждане и сетне обелване.
 Нарязват се произволно и се осоляват съвсем леко - може би 1 ч.л. сол за литър домати.
 На всеки кг домати се слага по 1 грам салицилова киселина.
 Пълнят се в буркани с винтова капачка, затягат се яко и заминават в мазето или на хладно. По желание може да се сложат по една две с.л. олио преди затварянето.
Това им е на доматите. Впрочем по същия начин съхранявам и чери домати, пълня в буркана след като ги надупча с вилица и слагат един два нарязани на ситно домата.
Не е необходимо да се слагат подправки или други подобни, защото променят вкуса на доматите. 
Сетне като ти се прииска вкусен домат, се отварят, като прясно нарязани са и първата работа е да се направи салатка с празец, зехтинче и сиренце.
Идеални за готвене.
Вкусът им е като на прясно нарязани домати, а не като на извадените от фризера или на варените за консервиране.
Категорично заявявам, че не приемам критики за употреба на салициловата киселина като консервант - това си е на практика обикновен аспирин, а "вредата" от него не е доказана. Напротив даже ...

П.П. Тази публикация е малка "закачка" към мене си и всички Вас, защото е 1000-та в блога ми. Не казвам 1000-та рецепта, защото реално за много повече, а просто е 1000-та публикация.
Няколко дни се мислих като дърт арменлия каква да е тази 1000-на публикация.
Исках да е нещо по така, по най най ... И всъщност реших, че това просто е поредната публикация, която правя.
Пред варианта да пиша как се пекат фъстъци, реших да е това за доматите, че тази зима често си правим невероятна салата от такива домати, па и имах доста питания на месенджъра как се правят ...
Направете ги, направете си салатка, сипете си едно питие и наздраве!

четвъртък, 14 февруари 2019 г.

Пастет с гъши дроб и патешко месо


  Не помня от кога пастет не сме купували - предпочитам да си го направя и да си хапваме с кеф домашното производство. Хем знаеш какво има вътре, хем си го правиш по собствен вкус, хем понякога се утилизират поизостанали в малки количества продукти.
 Обикновено не правя големи количества и съхранявам във фризера каквото остане. Само че забелязах, че често след престоя там, особено по-дълго време (месец примерно...) променя вкуса си.
 Затова този път реших да заложа на варианта със стерилизирането: приготвяне, пълнене в бурканчета, хубаво сваряване и ВОАЛЯ!
 За приготвянето на този пастет са необходими: около 350 грама гъши дроб; 650 грама патешко месо; един голям морков; само 1-2-3 малки резенчета от сушена гъба манатарка; както и за това количество около 20 грама сол, 1-2 грама млян бял пипер и щипка индийско орехче; буквално 2-3 с.л. ароматен (демек хубав) коняк.
 Изпълнението не е трудно, нито пък трудоемко за такова количество:
Гъшият дроб се измива добре, нарязва се на ситни късчета и се слага в студена вода, която се сменя 4-5 пъти, т.е. докато дробът идеално побелее и се изчисти.
Излишно е да обяснявам, че за пастета не ползвам от целия гъши дроб (че идва скъпо), а основно изрезки. Винаги като се приготвя гъши дроб, се налага да се оформят парчетата правилно и остават изрезки. 
Старателно си ги събирам в торбички във фризера и като станат прилично количество им измислям някакво приложение в някаква вкуснотия.
Така и в този случай.
Патешкото месо - от бута и от гърдите, се нарязва на тънки ивички (или произволни парчета) и се сварява в малко вода, колкото да го покрива заедно с нарязания морков, една скилидка чесън, 2-3 зърна бахар и 5-6 зърна черен пипер.
Направих глупостта да сложа 1 с.л. сушени зеленчуци, та сетне се наложи да измивам месото и да го изкисвам. 
В това време парченцата манатарки се накисват в малко от бульона от варенето на месото и коняка.
Свареното месо заедно с нарязания морков и гъбите се пасира до каша в блендера. Разбира се, на партиди. 
Изкиснатият дроб дроб се пасира по същия начин, но без престараване.
Получената маса се смесва с подправките - сол, бял пипер и индийско орехче и се пълни в бурканчета.

Бурканчетата се нареждат в тенджера върху решетка или кърпа, заливат с вода да ги покрие и се варят около 45 минути от момента на завирането на водата.
Сетне се вадят и оставят да изстинат върху капачките си.
От това количеството се получиха 4 бурканчета по около 300 грама и една малко от 80 грама.
За трайността не мога да кажа - свършиха за 3-4 месеца, но пастетът бе перфектен.
Оказа се, че не съм го смлял перфектно, но какво от това?
На който му се занимава, може да ги прекара през цедка, за да получи идеалната консистенция.
Само че от това ще загуби очарованието на домашно приготвеното.

Правете смело.
Става дзверска вкуснотия.
Поднесен върху препечена филийка си е идеален за закуска или за мезе.
Затова и НАЗДРАВЕ!