петък, 19 юли 2019 г.

Овкусена сол със салвия и розмарин


 Каквото и да си говорим, колкото и да надаваме вой против солта, че е вредна и т.н., ястие без сол просто не е ястие и не знам дали някой ще го яде. Отделно от това, че придава вкус на храната, тя е и невероятен консервант. Имало е години, когато е била по-ценна и от златото. 
 Ама да не се отплесвам - темата е позната, а и целта ми е покажа още един вариант на темата овкусена сол. 
 В блога съм дал варианти на такава - овкусена сол за картофи и зеленчуци; както и универсална гурме сол. Показал съм и домашна пушена сол, за което получих много критики, че изкуственият дим е канцерогенен и направо съм предлагал отрова.
 С тези видове сол не мисля, че съм открил топлата вода, както наскоро се изказа читател на блога ми, но мисля, че това са просто полезни предложения.
 Не случайно т.нар. шарена сол или шопска е невероятно популярна като мерудия, а за самардалата да не говорим.

Та да си дойдем на думата:

необходими са 5 с.л. едра морска сол; 4-5 листенца изсушена салвия и един стрък изсушен розмарин - само връхчетата.
Солта и сушените подправки се слагат в онези древните мелнички за кафе (имам предвид електрическите) и на три четири партиди се смилат. 
Може съвсем финно, може и на по - едро - въпрос на предпочитание.
Съхранява се в стъклен буркан, а иначе се пълни солничката с такава сол.

Количеството на подправките е условно - всеки може да ги нагласи според вкуса си - да засили салвията или розмарина или да ги остави съвсем малко.
Тази сол е много подходяща за салати, за меса и т.н. а и само да се наръси препечена филийка с масло става.
Така променя вкуса, че просто не е истина.
Направете и няма да съжалявате.

вторник, 16 юли 2019 г.

Мусака с прясно зеле


 Сега ще разкажа за едно простичко и много вкусно ястие, което може и да се направи в постен вариант, макар че го предпочитам месесто.
 Прави се много лесно и бързо, особено във вариант, ако се ползва мултикукър (лелей написах го, май съм свикнал вече с думата).
 Необходимите продукти за 4-6 порции са минимални: 
за ястието: 1 малка зелка около 1 кг или 1/2 по-голяма, 1/2 ч.ч. ориз, 1 глава лук и 3-4 скилидки чесън; сол и черен пипер на вкус, както и около 300 грама свинско месо като може да се ползва и вече сварено, варено-пушено и т.н. (в случая имах месо от варено-пушен джолан). Ползвах червен лук, че придова един по-различен цвят.
за заливката: 1 яйце, 1/2 коф. кисело мляко, 2-3 с.л. брашно и 1/2 ч.л. сода.
Изпълнението е простичко и лесничко. В малко загрята мазнина се запържват лука и чесъна. Докато те се запържват, месото се нарязва на ситни кубчета и се добавя при тях. В това време оризът се измива и когато месото покафенее се добавя ориза. Сега е моментът на бърза ръка да се резне зелето. Докато се резва, да не се забравя да се разбърква ориза. Слага се и зелето, защото докато го нарежем, оризът е станал "стъклен". Разбърква се и след 1-2 минути се налива в идеалния случай 1 ч.ч. бульон или топла вода. 
Съдената се оставя да си покъкри 20-а минути, а в кукъра - на програма яхния - за 10 минути, всичко е идеално сварено.
Следват подправките и разбъркване.
В това време не стоим със скръстени ръце, а се обелват 2-3 домата и нарязват на кръгчета.
Тавичката леко се намазнява и се нарязват на дъното кръгчета домат.
Заложих на този вариант, но можеше и да се нарежат на ситно и да се добавят при зелето.
Отгоре се сипва зелето с ориза и отново се слагат останалите кръгчета домати.
Яйцето, киселото мляко, содата и брашното заедно с малко сол и черен пипер се разбъркват добре.
С тях се залива добре мусаката.




Пече се в предварително загрята на 200С фурна - колкото заливката добре да се зачерви. това става за около 15-20-а минутки.
То ястието е готово и няма нужда от много печене.


В кукъра запържването отнема 10-12 минути, сваряването още 10-а.
Наистина става много бързо.
Само ястие е много вкусно и носи на изцяло постен вариант, носи и на различни меса, на кайма и т.н. По желание могат да се добавят и други продукти.
Просто описах как правя тази мусака - просто като идея и лесен вариант.
Ето я, напълно изстудена на следващия ден.
Ще ми се да кажа, че е вкусна както топла, така и студена. 
Дори и в студения вариант на мен харесва повече - а в него мусаката задържа повече формата си и изглежда доста по-фотогенично.
И още нещо - ястието е и много бюджетно: в постния вариант излиза около 3 лв, а с месо - около 5,00-5,50 лв. Добра цена за 4-6 порции.
Правете и не забравяйте за питието.
НАЗДРАВЕ!

Крехък свински врат на скара


  След като вчера писах за най-лесния печен свински врат на фурна, днес ще продължа с най-крехкия свински врат на скара. То не е рецепта, а просто си е един начин за направия.
Та вече писах, че половинка врат резнат по дължина се нарязва на филийки около 0,7 до 1,00 см, но колкото по-тънко, толкова по-добре. Овкусява се с универсалната подправка за месо, слагат му се 1-2 с.л. зехтин (олио) и малко алкохол - 50-60 мл (бърбън, уиски, водка, коняк ...) и престоява в хладилника поне 24 часа. Може и повечко.
Скарата се застила с подложката на BBQ masters (не е задължителна) и добре се загрява. Пържолките се пекат от двете страни общо една цигара време.
Като ги наредя си поля цигарката, слагам си чашка с питие и като стигна до половината, ги обръщам. И преди да я довърша, ги вадя в купа. 
За непушачите - общо около 6 минути.
Стават невероятно крехки и вкусни.
НАЗДРАВЕ!