петък, 6 септември 2019 г.

"Пържени" филийки за закуска


 Пържените филийки за закуска са си направо класика и любими на мало и голямо. В същото време и най-лесното - сух хляб на филийки, потопени в разбити яйца (къде с мляко или с нещо друго) и пържене.
 Е, този път направих почти същото, но в различен вариант и то несравнимо по-вкусни.
 Няма количества, но все пак ориентировъчно - половин суха франзела, нарязана на филийки; две яйца разбити с малко прясно мляко; по 100-я грама кашкавал и салам, нарязани на кубчета.
 Филийките се потапят в яйцата добре да попият и омекнат и се нареждат в тавичка - за предпочитане върху хартия за печене.
 Нарязаните на кубчета кашкавал и колбас се смесват с остатъка от яйцата, ръсва се малко самардала (сминдух или чубрица) и с лъжица внимателно се поставят върху всяка филийка.
 Пекат се в предварително загрята фурна - на 170С с вентилатор - около 10-а минути.
  Носят на всякакви вариации - само кашкавал, или сирене, абе въобще каквото има ...
 Няма излишна мазнина. Направо 100% здравословни. Па и стават по-бързо и лесно от пържените филийки.
 А за вкусът не мога да опиша - направо правете двойна доза на обичайните си пържени филийки.








  Толкова е лесно, че няма какво повече да обяснявам. Веднъж като ги опитате и няма да Ви се приискат тривиалните пържени.
  Има само един кусур - не можах да им измисля подходящо име...

сряда, 4 септември 2019 г.

Летни домати за зимата


 Това е поредна идея, а не рецепта, как да съхраним малко домати за зимата със запазен вкус и при това готови за употреба.Прилича на полезно предложение ... Затова няма и да давам количества. Все пак ориентировъчно - на кило домати - 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, няколко стръка босилек, сол и черен пипер на вкус. Опция са един два настъргани моркова.
 Лукът и чесънът се почистват и нарязват на ситно. Морковите са настъргват на ситно. Доматите се цепват, попарват с вряла вода - сетне в студена, обелват се и нарязват на кубчета с желана големина.
 В малко мазнина се задушават лука, чесъна, морковите и се добавят нарязаните домати. Запържват се/варят се до добро сгъстяване на доматите - да останат почти на мазнина, слагат се подправките.
 Сетне вариантите са два:
 -Врящите домати се слагат в малки бурканчета, затварят и се обръщат върху капачката. Нямат нужда от стерилизиране.
 -Изчаква се да изстинат и се разпределят порционно в кутийки или торбички и във фризера.
 И в двата варианта сме запазили лятото за цяла зима.
 Идеалното е, че не се налага цял ден да се виси на котлона, а могат да се правят на малки порции, когато се сетиш и имаш продуктите.

вторник, 3 септември 2019 г.

Дзверски кюфтаци в було


 За кюфтетата в було съм писал вече в блога. Видя ли в месарницата да продават було, купувам като неведЕл - да има, колкото повече толкова повече - Мечо Пух.
 Този път открих едни була във фризера и реших да правя кюфтаци. То и направо си няма рецепта.
 Необходимо е було и то голямо  и кайма - вече готова и омесена и овкусена. Моята е все от мляно месо с готовата ми подправка за месо и голямата изненада - вместо нарязан лук, слагам сушен на ивици лук. Повярвайте ми, кюфтаците стават уникални, много по-добри от прясно нарязан лук или задушен в тиганЯ.
В случая разполагах с едно кило смляно месо, в което бхнах 100 мл бира, 50 мл бърбън, една шепа изсушен лук, 1 с.л. сух чесън и 2 с.л. от подправката ми за месо. Настъргах 100-а грама кашкавал и много добре омесих.
След това оформих два броя дзверски кюфтака и завих в було.
Следва престой в хладилника една нощ ...
Скарата загрява 20-а минути - върху нея подложката от BBQmasters и последва почене - първо на кюфтаците, чушките, доматите, нарязаните на кръгчета патладжани, тиквички, люта чушка и дори и парче сирене.
Докато те си се цръкваха върху скарата, задуших и малко малко грах в масло ....
Вадим, нареждаме върху дъската, изчакваме малко да поизстине и режем ...
Нека в това време питието добре да се изстудява във фризера :)






 С лютивото чушле става неверояно и дзверски вкусно.
  НАЗДРАВЕ!