вторник, 24 март 2020 г.

Кайзерована пастърма от конско месо и не само


 Оказа се, че сред толкова публикации на тема омашни деликатеси, нямам такава за пастърмата от конско месо. Писал съм два три реда в една публикация преди няколко години, но от тогава изтече много  вода и съвсем промених начина на направия. Както казват хората, опитът учи. В края на миналата година я направих по един наистина различен начин и обясних, че това вече е истинска пастърма , защото в първия вариант е просто сушено осолено месо, а по този начин месото хем зрее, хем променя вкуса и получава истинския вкус на пастърма. 
 В онази публикация съм описал разликите и съм дал подробности кое как се прави. В тази ще бъда кратък и ще дам само разликите, за да не отегчавам когото и да било. А който иска, ще прочете в препратките и ще прецени кой вариант да ползва.
 Та веднага си идвам на думата:
Ясно е как се почиства и нарязва месото (не само конско, но и телешко или говеждо).
Тегли се и в зависимост от теглото се осигуряват подправките.
За кило месо: 
-26 грама сол - 10 грама нитритна и 16 грама обикновена (или смляна морска);
-захар - 2 грама
-пушен червен пипер - 5 грама;
-чимен - смлян пет грама
-чубрица - 1 с.л. (не я претеглих, но вероятно са 6-7 грама)
-1 грам витамин С на прах
1 с.л. мед и 30 мл бърбън (ароматен коняк).
Изпълнението е почти стандартно:
Медът се разтваря (размива) с алкохола и четка се намазват парчетата месо. Слагат се в кутия и в хладилника за един ден. Правя ги вечерта и продължавам на другата.
Чименът се накисва за около час в 2-3 с.л. вода и сетне всички останали подправки се смесват с него. С ръка тази смес се втрива в месото.
Така подготвеното месо се слага в подходящ пакет(и), потапя се във вода да му излезе въздуха и се връзва. Сетне в хладилника поне за седем дни. Всеки ден се обръща и леко масажира ...
Сетне е ясно: вадене, леко подсушаване, пробиване, връфки и за сушене. Пресоването е ясно - няма да се повтарям.
След като загубят около 40 % от теглото или малко повече са готови. 
Следва вакуумиране и съхранение във фризер или хладилник.
Резултатът е добре изсушена, но мека и Дзверски вкусна пастърма.
Пробвайте и ще чакам мнения.
НАЗДРАВЕ!

събота, 21 март 2020 г.

ОВЕСЕНО МЛЯКО и как да си направим домашно



 По разни причини се наложи в последно  време да използвам овесени ядки. Та покрай тях взех, че попрочетох и малко за ползите от овесеното мляко. 
Оказа се, че е естествен източник на висококачествени протеини, аминокиселини, витамини от групата В, витамин E, множество минерали, сред които калций, желязо, манган и цинк. 
Освен това има доста разтворими фибри и не затруднява храносмилането - дори го подпомага.
Твърдят и вероятно е така, че поради съдържанието на желязо, предпазва от анемия (пишат, че 100 мл съдържали до 1/3 от дневната доза желязо). 
От друга страна намалявало и нивото на холестирола, съдействало за почистване на артериите и отделно от това укрепвало имунната система. Намалявало и риска от рак на дебелото черво.
Та толкова накратко, който иска, може да потърси повече инфо из дебрите на Интернет.

Много е подходящо за хората с непоносимост към лактозата и замествало успешно обикновеното краве мляко.
Може да си се пие направо - препоръчително половин час преди хранене, може да се добавя в десерти, да се слага в мюсли или в кафе, да се направят палачинки и т.н.

Направих си "една разходка" да видя каква е цената на 1 л овесено мляко и се поизненадах - около цели 5,00 лв, че и нагоре. Зависи дали е пастьоризирано, дали има добавка и на други витамини и т.н. 

Моето мнение е, че от натуралното няма по-полезно. За повечко информация поразгледах из руските сайтове, където е много популярно и след в главата ми стана малка бъркотия си отговорих и на най-важния въпрос как да си го направим при домашни условия?

Направията се оказа много лесна и невероятно евтина (но за цената най-накрая) ...
100 грама овесени ядки се слагат в подходяща съдина и заливат с 1 литър вода.
Желателно е водата да е преварена или филтрирана.
Оставя се така поне за 12 часа на хладно (или в хладилник).
След това се разбърква, слага му се щипка сол и смила в блендер.
Поради липса на такъв, ползвах пасатора. Пасирането е съвсем за кратко време.
След това следва прецеждане през ситна цедка. В зависимост от едрината на цедката зависи и "плътността" на млякото.

Сега малко за пасирането - не трябва да се престараваме, защото ако се пасира по-дълго време крайният резултат е леко лигаво мляко. Казвам го от личен опит (преди да напиша каквото и да е и да го пусна в блога е пробвано поне няколко пъти).
Прецеденото мляко се слага в бутилка и прибира в хладилника.
Останалата твърда част при прецеждането не се изхвърля, а може да се ползва и за хапване, и в десерт и т.н.
Има свойството леко да се утаява, та затова преди употреба трябва хубавичко да се разтръска.

Колко време издържа така не мога да кажа. Пишат - до седмица, но свършва за отрицателно време. Не е проблем да се прави през ден. Отнема 10-а минути.

Нищо не прачи и да се ползва минерална вода.

Изчетох и варианти със заливане с вряла вода, както и такива за сваряване след прецеждането. Но моето мнение, че при термична обработка губи доста от полезните си свойства.

Другото най-хубаво е, че носи вкякакво овкусяване и подслаждане - при пасирането в сместа може да се сложи един банан или два, могат да се ползват и други плодове. Или пък само желано количество мед. 
Вкусът може да се подсили с добавката на ванилена захар.

П.П. Вместо да се тегли и т.н. може да се замерва с ч.ч. - на 1 ч.ч. овесени ядки - 5 ч.ч. вода.

П.П. Най-накрая и за цената. В кварталния магазин 0,500 кг овесени ядки е 1,60 лв, т.е. 1 литър овесено мляко излиза макс. 0,40 лв (10-12 пъти по-евтино и сигурен съм и толкова по-полезно от това, което продават).

сряда, 18 март 2020 г.

Подправка за пица


 Преди време когато писах за пицата със специално тесто, споменах, че ползвам моя си домашна подправка за пица.
 Преди доста години,, то се вижда от снимката - май повече от 7 бях купил една подправка за пица, която много ми хареса. На снимката се вижда, но така съм изрязал етикета и лепнал върху буркана. Подозирам, че е на "Биосет" (да ме извиняват, ако бъркам). Пробвах я, много ми хареса, но свърши. Като видите и другите ми постове за овкусена сол, за овкусен зехтин или пък олио, ще Ви стане ясно, че предпочитам да си "крадна" идеята и да си правя собствен вариант, по нашия си вкус.
 Та то се вижда от етикета - готварска сол, ронена чубрица, риган, млян черен пипер, босилек, розмарин и др.
 Подправката ми хареса, но идваше доста солена, тъй като в пицата слагаме доста други солени неща.
 Затова след доста експерименти, стигнах до мой си вариант който споделям:
 1 с.л. едра морска сол, 3 с.л. сушен риган, 2 с.л. сушена планинска чубрица,  2 с.л. сушен босилек, 1 с.л. сушен розмарин, 1 ч.л. черен пипер,  1 ч.л. сушен магданоз, 1/4 ч.л. млян кориандър, по 1/8 ч.л. сушен чесън и лук на гранули.
 Всичко това се смила в старата електрическа кафемелачка и се пълни в буркан.
 Количеството зависи от големината буркана. Ползвам от ония херметичски стъклени буркани, които са по около 500 грама, но никога не ги пълня догоре. Горе долу 2/3 от буркана. И като свърши, си правя нова партида. 
 При всички положения всеки може да си комбинира подправките по свой вкус и да не се ръси с излишни пари за готови, които излизат поне 3 пъти по-скъпи от домашно приготвените.

 П.П. Всичко това не изключва най-вкусния вариант - ръсването на пицата с пресен риган или босилек при приготвянето. С една уговорка - няма ги целогодишно, докато тази подправка "спасява" положението във всеки един момент.