петък, 17 май 2019 г.

Да запазим дъската за рязане вечно


 Днес се сдобих с ей тази разкошна дъска. Има някакво изложение на занаятчиите  се предлагат най-различни неща.
 Тази се е харесала на Любимата и ми я подари - да сервираме върху нея Дзверските вкуснотийки ...
Всичко хубаво, ама тя трябва да бъде "подготвена", за да издържи дълго време - да не се подува, да не мухлясва и т.н. Па и лесно да се поддържа.
Дъската добре се измива с препарат и сетне подсушава идеално.
Следва затопляне на олио - да заври и се оставя да изстине до телесна температура.
Дъската се намазва обилно с топлото олио и се оставя добре да попие.
След пълното попиване, процедурата се повтаря още веднъж.
Нашата дъска става вечна. Не поема вода, няма опасност да мухляса и много лесно се поддържа. Едно измиване и това и е ... Направо е вечна.

Впрочем, по същия начин се "импрегнират" дъски за стягане на суджуци, пастърми и подобни, както и други дървени съдове.
Обработката е наложителна, защото неимпрегнираното дърво поема от соковете на месото и т.н., в него могат да се развият гнилостни процеси и др.п.

6 коментара:

  1. Браво, баце. Умното си е умно.

    ОтговорИзтриване
  2. Елементарно,Уотсън. Наздраве.

    ОтговорИзтриване
  3. Така импрегнирана - ще граняса( проверено)
    Пробвайте с топъл пчелен восък.

    ОтговорИзтриване
  4. Бате,
    имам три дървени дъскички от Германия купени навремето и подарени .Те се поддръжат много лесно и не се подуват от водата.Когато ги измия много бързо изсъхват и няма никакъв проблем при поддръжката.Имам български дъски, които се разцепиха от измиването, защото се подуват.Освен това между процепите се явява мухъл, явно не са добре обработени както тези - германските.Не знам какво представлява обработката след тяхната направа, но тя наистина има голямо значение.Може би са ги обработили с някакъв специален препарат.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Някъде бях чел, че трябва да се обработи със синтетично масло за да се избегне появата на микроорганичми.

    ОтговорИзтриване
  6. Вярно е, но такова специално масло трудно се намира. Затова вариантът с олиото е много добър и работи безотказно.

    ОтговорИзтриване